Parrainage d'enfants africains

Pohled z knihovny Járy Cimrmana v Conakry na ulici

Ce texte n'est pas traduit en français.

Reportáž z pobytu českého koordinátora Silvestra Tkáče v Guineji, kde monitoruje průběh Projektu adopce afrických dětí na dálku (více fotografií na našem FB profilu: https://www.facebook.com/procontact.cz)


listopad 2016

Naše kancelář a knihovna se nachází v prvním patře asi čtyřpatrového domu vedle jedné z hlavních cest v Conakry. Je zde neustále živo, auta troubí, jezdí sem a tam. Každé druhé je žlutý taxík, co se týče kapacity v Evropě 3 cestující a řidič v Guinee řidič a 6, někdy 7 klientů a vždy se ještě jeden vleze. Mezi proti sobě jedoucími proudy automobilů kličkují motorkáři, cyklisti a napříč přecházejí chodci. A chodkyně, které občas mívají k tělu přivázané dítě a na hlavě košík třeba s ovocem. Občas se mezi 20-40 let starými auty objeví třeba zbrusu nový Jeep nebo Hummer. Některá auta mají loga známějších i méně známých organizací, které v této zemi pomáhají. Ačkoliv jsme praticky ze tří stran obklopeni mořem, výfuky některých vraků dávají plicím docela zabrat. Občas je monotónní rachot stovek motorů přerušen klaksonem (to tedy docela často) a občas nějakou pouliční šarvátkou.


Naproti přes cestu jsou obchody, internetová kavárna, nějaká restaurace, hospoda s logem místního piva, parkoviště, na kterém některá auta zaparkovala nadobro a použitelné části jsou již rozebrány, vedle je lékárna a na druhé straně je obchůdek, kam si občas zajdu koupit Coca Colu. No, a když bych se zadíval ještě dál, dohlédnu na hladinu moře. Ačkoliv s ohledem na ruch by měl člověk pocit, že se nachází v samém centru metropole, kdybych se vydal po cestě, dojel bych do pomyslného centra za 15 km a k západním břehu  až za 20 km. A to by v každodenní dopravní situaci mohlo trvat hodinku dvě i více. Až budu mít práce méně, napíšu přesně, kolik to bylo.

Dříve jsem cestoval po západní Africe, jmenovitě Senegalu, Mali atd. ale to co mě na Guinee nejvíc příjemně překvapilo, že si cizince až zas tolik nevšímají a nepořvávají na něj z kilometru. Přecejen Evropan v Africkém bazaru je docela dost dobře patrný. Jen abych to nezakřikl….


Více informací o Projektu adopce afrických dětí na dálku najdete zde na našem webu.
Máme nyní v akutní adopci děti, které přišly o podporu a hledají nové rodiče, aby nemusely školní docházku ukončit: http://www.pro-contact.cz/cs/children/list/to_adopt
Moc touží ve studiu pokračovat a neradi bychom je tak připravili o naději na lepší budoucnost, která jim byla již jednou dána.
Rádi Vám zodpovíme dotazy i na mailu adopce@pro-contact.

Langue de page

Parrainé tout à l'heure: 546

A parrainer: 9

Connexion

Nom d'utilisateur:
Mot de passe:
S'enregistrer
Mot de passe oublié

Ecrivez-nous

Votre e-mail: