Parrainage d'enfants africains

Příjezd koordinátora do Guiney a první hodiny

Ce texte n'est pas traduit en français.


Reportáž z pobytu českého koordinátora Silvestra Tkáče v Guineji, kde monitoruje průběh Projektu adopce afrických dětí na dálku (více fotografií na našem FB profilu: https://www.facebook.com/procontact.cz)


listopad 2016


V neděli 13. listopadu 2016 v 18:00 místního času letadlo Brussels Airlines přistálo na malém mezinárodním letišti v Conakry. Již na přistaveném spojovacím tunelu na mě dolehl závan tepla. Mé kufry přišly jako vždy jako poslední a tak jsem až do zastavení pásu na zavazadla napjatě čekal. V příletové hale mě měli očekávat místní koordinátoři, ale musel jsem si zavolat místního taxikáře, protože jsem přehlédl velké cedule „Bien Venu en Guinee Silvestr“. Následně se to samozřejmě neobešlo bez požadavku taxikáře o nějaký bakšiš.
Afrika nejsou jen krásné safari, nekonečné pláže a tradiční kmeny. Kdo nikdy v Guinee nebyl, bude při příjezdu překvapen, že hned při opuštění terminálu letiště se před ním otevřou nekvalitními pouličními lampami, zvlněné cesty, za které by se nemusela stydět ani leckterá terénní rallye. Podél cest postávají prodavači melounů, banánů, žvýkaček, a celé řady pokrmů a zboží. Při příjezdu je člověk pohlcen tím „duchem Afriky“, který ale tvoří zároveň neustálé měnění programu a odkládání na pozítří.
Druhý den ráno bez snídaně urguju, abychom co nejdříve vyrazili do kanceláře. Musíme po cestě koupit místní SIM kartu a router na internet. Nechci ztrácet čas. Nicméně chápání času se liší napříč kulturami. Z nějakého důvodu prostě routery budou k dispozici až kolem poledne a vše má svůj čas, který prostě člověk neovlivní. Cestou do kanceláře se stavujeme do školy vyzvednout si potřebná potvrzení o školní docházce pro 7 adoptovaných dětí. V poledne se koupě routeru neobejde bez kamaráda na telefonu, který se zná s paní prodavačkou. Očekávám, že při příjezdu do kanceláře budou dokumenty nachystány a budu se moci pustit přímo do kontroly. Ale v Africe má všechno svůj čas a já si začínám uvědomovat, že to nebude nejlehčí úkol….

Langue de page

Parrainé tout à l'heure: 546

A parrainer: 9

Connexion

Nom d'utilisateur:
Mot de passe:
S'enregistrer
Mot de passe oublié

Ecrivez-nous

Votre e-mail: