Parrainage d'enfants africains

Poslední report z cesty do Guineji v létě 2015

Ce texte n'est pas traduit en français.

Reportáž z pobytu české koordinátorky Terezy Hankeové v Guineji, kde monitoruje průběh Projektu adopce afrických dětí na dálku.

Reportáže i s více fotografiemi najdete také na našem FB profilu: https://www.facebook.com/procontact.cz

Závěrečný týden jsme intenzivně pracovali. Některé děti navštěvujeme přímo v jejich rodinách. Když k někomu přijde návštěva, slušností je posadit hosta za každou cenu, i kdyby měl sedět pouze on. Rodiče většinou špatně rozumí francouzsky, komunikujeme tedy v rozšířeném dialektu soussou. Každá rodina se věnuje jiným aktivitám, prý zde funguje obdoba kastovního systému: rodiny rybářů, rodiny lovců, rodiny taxikářů…Toto platí zejména u chudých rodin, které se zabývají nekvalifikovanou prací. Rodinný rozpočet často závisí na aktivitách žen, které prodávají/přeprodávají různé věci. Většinu návštěv jsme vykonali po tmě, posledních pár dní totiž neustále leje a elektřina vypadává. Když se tma rozsvítí, populace vesele a nahlas jásá Emotikona smile

Některé děti už mají školní prázdniny, některé čeká posledních pár dnů školních lavic. Většina se ale už nyní těší na začátek příštího roku. Na dovolenou v našem pojetí nejsou prostředky. Mezi pár dostupných aktivit patří například letní vyučovací hodiny, které organizují školy, nebo zde existují skautské tábory trvající až dva týdny, které organizují křesťanské spolky.

Koordinátoři pro-Contact taktéž organizují pestré aktivity v knihovně Járy Cimrmana, na které vždy dorazí třikrát větší počet dětí, než je kapacita prostorů! Díky darům od adoptivních rodičů bude nyní knihovna pro děti obohacena i o zajímavé společenské hry.

Drazí rodiče, mé působení v terénu je u konce. Uteklo to zde rychle! Guinea a její obyvatele rozhodně stojí za naší podporu. Děkujeme Vám!

srpen 2015

Langue de page

Parrainé tout à l'heure: 546

A parrainer: 9

Connexion

Nom d'utilisateur:
Mot de passe:
S'enregistrer
Mot de passe oublié

Ecrivez-nous

Votre e-mail: