Parrainage d'enfants africains

Vánoční benefice pro Guineu se podařila

Ce texte n'est pas traduit en français.

Ještě před měsícem se zdálo skoro nereálné, že se nám letos podaří uspořádat Vánoční benefici pro Guineu, jejímž posláním mělo být získat potřebné finanční prostředky na posílení prevence před přenosem viru ebola a na podporu knihovny Járy Cimrmana v Conakry. Nakonec se díky podpoře řady spolupracovníků benefiční odpoledne uskutečnilo.

Mnoho dárců, i z řad adoptivních rodičů, nabídlo do připravované aukce kvalitní předměty, autorské šperky, módu, archivní vína nebo sportovní dresy a artefakty podepsané slavnými matadory. Řada umělců nám věnovala originální díla, ať již se jednalo o sochy nebo grafické listy.

Jak víte z našich stránek, benefice se uskutečnila v prostorách Magistrátu hl. m. Prahy v sobotu 6. prosince 2014, v rámci Afrického dne, zabývajícího se problematikou afrického kontinentu z odborné a teoretické roviny. Charitativní odpoledne zahájila moderátorka Lucie Vopálenská, která nás celou akcí až do pozdního odpoledne provázela. Činnost pro-Contactu v Guineji představil koordinátor Tomáš Pivoda, který připomenul, že Projekt adopce afrických dětí na dálku poskytuje školní docházku a zdravotní péči pro stovky tamních dětí již od roku 2004, tedy deset let. Zároveň zmínil i osvětovou činnost před dvěma roky otevřené knihovny Járy Cimrmana, která v Conakry plní úlohu vzdělávacího a informačního střediska.

Pánové Michal Broža, šéf kanceláře OSN v ČR, a Petr Fejk, bývalý ředitel pražské ZOO, představili medailony afrických dětí, které díky péči pro-Contactu mohou navštěvovat školu a některé již ukončily vysokoškolské vzdělání. Prof. Josef Koutecký v emotivním projevu hovořil o osudech trpících a nemocných dětí, kterým je nutné pomáhat. Organizačními otázkami rozvojové pomoci se podrobně zabývala Irena Krasnická z Odboru rozvojové spolupráce Ministerstva zahraničních věcí ČR. Zdůraznila nutnost systematické a plánovité pomoci nejchudším regionům světa.

Druhou část odpoledne otevřel svým vystoupením houslový virtuos Pavel Šporcl, který přednesl tři koncertní skladby. Poté se uskutečnila aukce uměleckých a upomínkových děl. Pro zájemce jsme připravili aukční katalog, kde bylo možné si jednotlivé položky rezervovat i telefonicky. Vlastní aukci vedl licitátor Galerie Vltavín Bohuslav Hybrant. Z celkového počtu okolo čtyřiceti nabízených položek se vydražilo více jak polovina. Například sochařský reliéf Olbrama Zoubka „Tři kočky“, grafické listy z Galerie Hollar, práce Michala Trpáka nazvaná „Multikulti“, keramická váza a mísa Jana Zatorskeho aj.

Sportovní dresy předních fotbalových klubů Sparty a Slavie předvedly modelky, jejichž profesionální výkon přispěl k úspěšnému prodeji obou sportovních relikvií. Vydražila se také tenisová raketa Tomáše Berdycha a Fed Cup triko podepsané Lucií Šafářovou a Petrou Kvitovou. V úplném závěru se prodala i socha „Sedícího muže“, darovaná do aukce Ateliérem Africké sochy, a certifikovaná porcelánová panenka věnovaná na charitu Alenou Doležalovou. Velký zájem byl i o Africkou kuchařku Assitan Katri, jejíž autorka se aukce účastnila osobně, a jedinečné francouzské víno Cahors. K nejkrásnějším exponátům bezesporu náležela slámová sukně módní návrhářky Beaty Rajské, prezentovaná kakaovou kráskou Macire, ale ta zůstala asi pro vysokou cenu nevydražena.

V přilehlých prostorách, kde byl značný nával zájemců, si bylo možné zakoupit i originální kresby afrických školáků. Na benefiční odpoledne dorazily na poslední chvíli letecky z Conakry (a brzy budou k prodeji i na našich webových stránkách). Zároveň se zde nabízel pestrý výběr knih věnovaných na dobročinnou akci například nakladatelstvím „ARGO“ nebo „Paseka“. Za pakatel si zde bylo možné koupit i řadu dalších zajímavých dárků vhodných pod stromeček. V další části benefičního odpoledne hudební program zajišťoval Jiří Dědeček, písničkář a předseda české odbočky PEN Clubu, který převedl především svůj francouzský písňový repertoár.

Celkový výtěžek benefičního odpoledne, přestože jsme ze strany veřejnosti čekali větší zájem, byl nakonec 69 750 Kč. Charitativní odpoledne završilo setkání koordinátorů s adoptivními rodiči, sponzory a spolupracovníky pro-Contactu u sklenky vína. Překvapením pro všechny bylo mimořádně bohaté pohoštění poskytnuté jako sponzorský dar našimi spolupracovníky z Moravy, manželi Palečkovými s přáteli. Kvalitní vína věnoval i vinný bar Slámovka. Záštitu nad charitativním odpolednem poskytl primátor hl. m. Prahy a prezident Hospodářské komory ČR. Věříme, že se nám tak podařilo založit novou tradici, a že v příštím roce vánoční benefici zopakujeme. Děkujeme všem, kdo jste k jejímu úspěchu přispěli.

Více fotek najdete na našem FB profilu: https://www.facebook.com/procontact.cz

Pokud jste se benefice nemohli zúčastnit a přesto byste rádi dle svých možností uvedené projekty v Guineji podpořili, zřídili jsme pro tento účel zvláštní podúčet pod VS 122014, číslo účtu: 1953720001/5500.

Tým pro-Contact, o.s.

Langue de page

Parrainé tout à l'heure: 546

A parrainer: 8

Connexion

Nom d'utilisateur:
Mot de passe:
S'enregistrer
Mot de passe oublié

Ecrivez-nous

Votre e-mail: