Parrainage d'enfants africains

Nouvelles

Volby v Guineji

Ce texte n'est pas traduit en français.

Po třech týdnech čekání byly v sobotu 19.října konečně vyhlášeny výsledky parlamentních voleb v Guineji. Zvítězila vládnoucí strana RPG prezidenta Alphy Condého s 53 z celkového počtu 114 mandátů. Nejedná se však o drtivé vítězství, RPG bude potřebovat podporu dalších stran, aby získala většinu. Přesto opozice odmítá výsledky uznat a požaduje anulaci voleb.

Volby byly opakovaně odkládané již od roku 2011 z důvodu neshod mezi vládou a guinejskou opozicí, a nakonec se uskutečnily 28. září 2013. Měly by přinést občany zvolenou vládu a nahradit přechodnou, která je v čele země od vojenského převratu v roce 2008. Opozice transparentnost volebního procesu zpochybňuje dlouhodobě, protesty si za poslední měsíce vyžádaly několik desítek obětí na životech.

Foto: prezident Alpha Conde, zdroj: AFP

 

KOLÍN - CONAKRY

Ce texte n'est pas traduit en français.

Vážení přátelé Guineje,

náš spolupracovník, pan Milan Janoušek, student Právnické fakulty Univerzity Karlovy, vypravuje po dvouletém snažení v těchto dnech do světa knihu  pod názvem Kolín – Conakry.

Naleznete v ní příběh jeho babičky, která se v šedesátých letech provdala za Soryho z Guineje. Sory byl jedním z řady mladých lidí z rozvojových zemí, kteří přijali československé stipendium. Výchova kádrů byla nedílnou součástí sovětského plánu pro Afriku.

O průběhu velkorysého experimentu, založeného zejména na dodávkách zbraní a hospodářské pomoci, v druhé části knihy vypraví pamětník Josef Plzák, svého času přítomný budování socialistického ráje v západní Africe. Knihu doplňuje rozsáhlý faktografický materiál s doposud nepublikovanými archivními materiály.

Cena publikace je 300 Kč a případný výtěžek z jejího prodeje se rozhodl pan Janoušek věnovat na konto našeho občanského sdružení pro-Contact, o.s. Srdečně mu děkujeme.

Zájemci o knihu mohou kontaktovat přímo pana Janouška na e-mailu: mjanousek@gmail.com

Závěrem ještě výčet kapitol: I. Babička vypravuje (rozhovor) II. Když se řekne Magassouba III. Guinea do vyhlášení nezávislosti IV. Československo a Afrika V. Robinsonem v Guineji (rozhovor) VI. Československo-guinejské vztahy VII. Zahraniční studenti VIII. Z archivu IX. Afrika v literatuře.

Hezký podzim přeje

Tým pro-Contact, o.s.

Z DENÍKU ČESKÉ KOORDINÁTORKY DO GUINEJI 30. DÍL

Ce texte n'est pas traduit en français.

Z DENÍKU ČESKÉ KOORDINÁTORKY BÁRY ŠTORKOVÉ Z CESTY DO GUINEJI V LISTOPADU 2012

Den třicátý první, pátek
Výlet lodí na ostrov Kassa

Hledání spolucestujících

Ten kdo mě zná, ví, že když si něco usmyslím, není lehké mě přesvědčit, abych od svého záměru upustila (zejména ti, kteří se mnou absolvovali hledání hory Nemrut v pěti metrech sněhu a nulové viditelnosti). Právě tak mi všichni místní říkali, že není možné dostat se na ostrovy, které jsou kolem Conakry, protože je po o...

Z DENÍKU ČESKÉ KOORDINÁTORKY DO GUINEJI 29. DÍL

Ce texte n'est pas traduit en français.

Z DENÍKU ČESKÉ KOORDINÁTORKY BÁRY ŠTORKOVÉ Z CESTY DO GUINEJI V LISTOPADU 2012

Den dvacátý devátý, středa, Conakry

Jak žijí rodiny adoptovaných dětí?

Ráno jsem využila přírodního světla a rovnala všechny dokumenty. Kolem poledne si mě vyzvedl Simon s tím, že mi připravil program na celý den. Nejprve jsme jeli do kanceláře, kde jsem konečně dofotila úplně všechny děti. Pak jsme s...

POČÍTAČE DO AFRIKY

Ce texte n'est pas traduit en français.

Máte doma či v práci již použitý, vyřazený, ale plně funkční notebook? Máte možnost poskytnout notebook nový či starší sponzorským darem nebo za symbolickou cenu?

Pošlete ho do Afriky a pomozte tak zvýšit počítačovou gramotnost tamních dětí, která zlepší jejich šance najít pracovní uplatnění.

Žákům a studentům budou notebooky sloužit v nově otevíraném počítačovém centru s přístupem na internet, které bude umístěno v rámci knihovny Járy Cimrmana v hl. městě Conakry.

V případě možnosti darování notebooku se nám ozvěte na info@pro-contact.cz.

Z DENÍKU ČESKÉ KOORDINÁTORKY V GUINEJI 28. DÍL

Ce texte n'est pas traduit en français.

Z DENÍKU ČESKÉ KOORDINÁTORKY BÁRY ŠTORKOVÉ Z CESTY DO GUINEJI V LISTOPADU 2012

Den dvacátý sedmý, pondělí, Conakry

Oloupení

Ráno jsem si jela vyměnit peníze do svého oblíbeného obchodu s potravinami a než jsem došla domů, někdo mi sebral peněženku. Pas naštěstí mám, ale byla jsem z toho pěkně naštvaná, protože se mi nikdy nic neztratilo. Už jsem si tu zvykla, takže jsem přestala být tolik obezřetná, což se evidentně vymstilo

PRO-CONTACT V POŘADU SAMA DOMA

Ce texte n'est pas traduit en français.

Koordinátor pro-Contactu Tomáš Pivoda hovořil ve čtvrtek 5.9. v pořadu Sama doma v ČT o Projektu adopce afrických dětí na dálku. Záznam můžete zhlédnout zde (v obsahu pořadu pak zvolit "Pro-contact - adopce v Africe"): http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/213562220600103/video/

PRO-CONTACT VE VYSÍLÁNÍ FRANCOUZSKÉ RUBRIKY ČESKÉHO ROZHLASU

Ce texte n'est pas traduit en français.

V srpnu byla na stanici Radio Praha (internetové rádio) odvysílána ve francouzské rubrice reportáž o činnosti našeho sdružení v Guineji. Celý příspěvek, který zahrnuje rozhovor s českými i guinejskými koordinátory, si můžete poslechnout zde:  http://www.radio.cz/fr/rubrique/panorama/pro-contact-une-aide-tcheque-pour-des-enfants-guineens (pouze ve francouzštině!)

Z DENÍKU ČESKÉ KOORDINÁTORKY V GUINEJI 27. DÍL

Ce texte n'est pas traduit en français.

Z DENÍKU ČESKÉ KOORDINÁTORKY BÁRY ŠTORKOVÉ Z CESTY DO GUINEJI V LISTOPADU 2012

Den dvacátý pátý, sobota, Conakry

Ráno jsem ještě třídila dopisy a obrázky od dětiček, hledala, které věci mi chybí, aby byl čas je dohledat. Dopoledne Benja navrhl, že by mi ukázal centrum s katedrálou. Bylo mi slíbeno, že tentokrát už vážně uvidím to živoucí srdce velkoměsta, právě tak, jako máme u nás v Evropě. Samoz...

PRO-CONTACT V POŘADU "JAK TO VIDÍ"

Ce texte n'est pas traduit en français.

V úterý 6.8. byl v Českém rozhlase, na stanici Dvojka hostem pořadu "Jak to vidí" náš koordinátor Tomáš Pivoda. Rozhovor o Projektu adopce afrických dětí na dálku si můžete poslechnout zde: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2940486

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Langue de page

Parrainé tout à l'heure: 546

A parrainer: 9

Connexion

Nom d'utilisateur:
Mot de passe:
S'enregistrer
Mot de passe oublié

Ecrivez-nous

Votre e-mail: