Adopce afrických dětí na dálku

STUDENTI POMÁHAJÍ DĚTEM

Pestré barvy, vánoční nálada, hlasitý smích, rozzářené oči.

To všechno se mísilo v přízemí budovy Gymnázia Nad Štolou ve středu 17. prosince 2008. V režii studentů se totiž právě zde konaly vánoční trhy.

Ovšem celá tahle paráda začala úplně jinak. Ve chvíli, kdy se zrodil nápad, že by škola mohla pomoci ve studiu i jiným. A tak naše gymnázium po dlouhém rozhodování a hlasování adoptovalo na dálku dvě děti ze západoafrického státu Guinea. Pomohlo nám v tom občanské sdružení pro-Contact. Bylo ale potřeba sehnat finanční prostředky. A právě tady se zrodil plán v podobě vánočních trhů, čímž byly zabity dvě mouchy jednou ranou.

Studenti spojili peníze ze sběru papíru s výtěžkem z vánočních trhů a získali tak částku, díky níž mohli převzít alespoň částečnou odpovědnost za vzdělání jiných jedinců. Právě ve školním roce 2007/2008 byla poprvé poslána částka 5250 korun na každé dítě, aby pokryla výdaje za školní uniformu, základní učební pomůcky  a docházku samotnou. Poté byly dětem zakoupeny boty, oblečení, moskytiéra a drobné hračky.

Později Ousmane Youla a Aminate Sylla poslali děkovné dopisy, k nimž byly přiloženy i fotografie, na nichž se děti usmívají.

Ani letos tomu nebylo jinak. Vánoční trhy navodily náladu, prodané dárky přinesly radost, cukroví návštěvníky nasytilo.

Vánoční trhy 2008

Součástí letošních vánočních trhů bylo i vystoupení studentů. Jednotlivci a malé skupinky zpívali vánoční koledy, diváci se často přidávali. Recitační vystoupení vykouzlilo úsměvy na mnoha tvářích, ale přesto se nestalo vrcholem. Tím bylo taneční vystoupení mixu moderních tanečních stylů od hip hopu k pop baletu, které získalo největší potlesk. Příjemně překvapili i studenti tercie b, kteří zpívali píseň Tichá noc ve dvou jazycích, korejštině a japonštině.

Vánoční trhy 2008

Výtěžek z letošních vánočních trhů činí 15 801 korun. Na každé dítě bude jako minulý rok poslána částka 5250 korun, ze zbylých peněz má gymnázium v plánu dětem nakoupit dárky v podobě hraček a jiných věcí.

Studenti jsou odhodlaní pomáhat dál, a tak se v příštím školním roce budou vánoční trhy snad konat znovu, a to již potřetí, a stane se z nich nová tradice.   

 

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 546

K adoptování: 9

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: