Adopce afrických dětí na dálku

BĚŽNÝ DEN ČESKÉHO KOORDINÁTORA V GUINEJI

Reportáž z pobytu českého koordinátora Tomáše Pivody v Guineji, kde monitoruje průběh Projektu adopce afrických dětí na dálku (více fotografií na našem FB profilu:https://www.facebook.com/procontact.cz)

únor 2016

A co že tady mezitím děláme? Každý den jezdíme do naší Knihovny Járy Cimrmana ve čtvrti Lambanyi (čti Lambaň), kde obvykle probíhá několik aktivit najednou. Přicházejí sem děti, aby se vyfotily pro adoptivní rodiče a převzaly od nich obálky s dárky, jiné děti se tu střídají u čtyř velkých stolů v hlavní místnosti a píšou adoptivním rodičům dopisy a kreslí obrázky (od minulé návštěvy i tady pozoruju pokrok, ne všichni už kreslí podle pravítka). Protože s každou návštěvou bílého koordinátora (aneb cizince - l'étranger - jak mě tu koordinátoři mezi sebou označují) by měl přicházet pokrok, zavedl jsem letos při focení první fotku s malou tabulkou, na které má dítě napsáno své registrační číslo v projektu, což nám cizincům dost usnadňuje jejich pozdější identifikaci ve změti obrázků, které musíme ve třicetistupňovém vedru se zavírajícími se víčky rozřazovat do příslušných složek v počítači. Na to, abych především já nedřímal a pracoval, dohlíží (kromě Rut z Prahy) na místě náš jediný muslim v křesťaňském týmu Doura, který pracuje cca. 26 hodin denně a na otázku, kdy bude pauza, pokaždé odvětí "Tady se pauzy nevedou..." Ve vedlejších kancelářích pak další koordinátoři řadí fotky vyfocených dětí nebo připravují účty, vysvědčení a dopisy ke kontrole klimbajícímu cizinci...Já sedím u velitelského stolu v poslední místnosti, koukám na hrdě pověšené vlajky ČR a EU a když jsem zrovna vzhůru, mimo jiné hraju roli HR managera, protože v rámci zefektivnění služeb znovu obměňujeme (omlazujeme) tým, takže z nových kandidátů (vesměs současných asistentů - dobrovolníků) doluju odpovědi na záludné otázky typu "Kde se vidíš za pět let?". Ha, právě se odněkud přineslo jídlo, nalilo se do velkého plastového lavoru a všichni jdeme společně jíst. Lžíce jsou tři, jednu obvykle rychle uzme cizinec a ostatní spokojeně hnětou rýži rukama (do nichž jim neobratný cizinec neustále lžící naráží...). Brouchuť!

Více informací o Projektu adopce afrických dětí na dálku najdete zde na našem webu. Máme nyní v akutní adopci děti, které přišly o podporu a hledají nové rodiče, aby nemusely školní docházku ukončit: http://www.pro-contact.cz/cs/children/list/to_adopt Moc touží ve studiu pokračovat a neradi bychom je tak připravili o naději na lepší budoucnost, která jim byla již jednou dána.

Rádi Vám zodpovíme dotazy i na mailu adopce@pro-contact.cz

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 546

K adoptování: 9

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: