Adopce afrických dětí na dálku

Návštěva adoptovaných dětí, červenec 2015

Reportáž z pobytu české koordinátorky Terezy Hankeové v Guineji, kde monitoruje průběh Projektu adopce afrických dětí na dálku.

Reportáže i s více fotografiemi najdete také na našem FB profilu: https://www.facebook.com/procontact.cz

Dobrý den z Conakry!

Již několik dní intenzivně pracujeme. Každý den focení zažívám nové zkušenosti a nabývám další cenné poznatky. Objíždíme školy, kde dětem předáváme obálky a fotíme je. Do mého slovníku tedy přibyly instrukce typu: usměj se, stoupni si, sedni si. Děti mají celkově hodně energie, ve frontě horlivě diskutují, jsou netrpěliví a šťouchají se. Při focení se na každé dítě zubím, asistenti chrlí vtipy, stejně se mezi dětmi najde i pár stydlínů. Někdo se jednoduše neumí usmát na počkání, ale na kráse mu to neubírá, naopak. Děti libovolně pózují, někdy je to legrace…zejména u starších kluků převládají různé west coast/east coast jakoby rapperské pózy. Z dárků mají ohromnou radost a hrdě si je mezi sebou ukazují.

Školy, které jsme prozatím navštívili, jsou spíše menší, mají dvorek, velké třídy a hodně lavic. O přestávce se děti vyřítí ven a se zájmem si nás prohlížejí. Do jedné školy mohou chodit jak žáci prvního stupně, tak maturanti. Odlišují je školní uniformy: pro nejmenší holky jsou modrobílé nebo červenobílé kostkované šaty, nejmladší kluci a mladší středoškoláci nosí béžové uniformy (šaty pro holky a košile s kalhotami pro kluky), starší středoškoláci každý den oblékají modrý spodek a bílou košili. Všem to moc sluší a jsou tak částečně potřeny socioekonomické rozdíly.

Deštivé období je v plném proudu: dnes hustě prší už asi 7 hodin v kuse, ale nikomu to nijak zvlášť nevadí. Ulice jsou plné lidí a doprava stojí (situaci zachraňuje dostatek benzínu a rádio). Ježdění na mototaxi je opravdu nejrychlejší, ale také nejnebezpečnější. Už jsme viděli jednu vcelku ošklivou autonehodu motorkáře… Sdílené taxi je naopak pohoda, jelikož je přeplněné (řidič+2 spolujezdci vpředu, 4-5 lidí vzadu, plný kufr + náklad na střeše), nemůže jezdit moc zbrkle. Vyzkoušela jsem oba tyto prostředky v bezpečném prostředí.

9.7.2015

 

 

 

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 546

K adoptování: 9

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: